8.7.13

Tein itse ja säästin!

EDIT: LISÄÄ TESTIKUVIA UUDEMMASSA POSTAUKSESSA TÄÄLTÄ!

Tuntuu hieman oudolta kirjoittaa suomeksi blogipostausta pitkästä aikaa, syy tälle selviää myöhemmin. Viime aikoina olen ollut erittäin laiska julkaisemaan oikeastaan juuri mitään. Olen toki kuvannut siinä määrin, että näillä kuvilla pystyn varmaan bloggailemaan koko loppukesän, enkä tietysti tähän aio kuvaamista lopettaa vaan jatkaa samaan tahtiin ;) 

HUOM. Kaikki kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla niitä.


Täydellinen uhri projektiin on esimerkiksi kertakäyttökamera.
Tämä itse postaus on tutoriaali kuinka voit tehdä itsellesi erittäin edullisesti macrolinssin. Näitä objektiiveja voi tehdä käytännössä niin monta erilaista kun vain keksii linssiksi sopivia lasisia tai muovisia kappaleita. Itse toteutin tämän prototyyppikappaleen melko lailla varman päälle, tässä tapauksessa linssinä toimi käytetyn kertakäyttökameran edessä palvellut pieni muovinen linssi. Muita asiaan sopivia kappaleita voi olla esimerkiksi, luupin linssi, lasin / pullon pohjasta leikattu palanen tai joku muu vääristävä muovin tai lasin palanen. 
Kuten aiemmin mainitsin, mahdollisuuksia on siis melkoinen määrä.Työkalut ja tarvikkeet!
Pelkkä pieni muovin tai lasin palanen ei tietysti itsessään riitä. Jollain on estettävä kameran kennolle pääsemästä hajavaloa, ja linssi pitää saada kameraan myöskin kiinni. Tästäkin on olemassa lukuisia määriä erilaisia variaatioita, mutta omasta mielestäni kaikkein varmin tapa ratkaista linssin kiinnitys on tehdä kameran runkotulppaan reikä, ja liimata linssi runkotulppaan kiinni. Jos olet hukannut kamerasi runkotulpan, ei hätää. Ebaystä löytyy todennäköisesti runkoon kuin runkoon sopivia tulppia muutaman euron hintaan (omani maksoi 64 senttiä).

Oma kamerani oli kasassa ainoastaa muovisilla klipseillä,
joten linssi saatiin irti todella vaivattomasti.
Laatu ei välttämättä ole vastaavaa kuin satojen eurojen macrolinsseissä, mutta hintalaatusuhteeltaan opiskelijabudjetillekin varmasti kelvollinen ratkaisu. Tarkennus on kiinteästi muutaman sentin päässä linssistä, ja zoomista tai automaattitarkennuksesta luonnollisesti on turha edes haaveilla.

Ensimmäinen työvaihe on luonnollisesti hankkia tarvittavat työkalut ja tarvittavat materiaalit. Minun tapauksessani seuraava vaihe on irrottaa linssi kertakäyttökamerasta. Suurimmassa osassa kameroista on salama, joka tarkoittaa sitä, että kameran sisällä olevasta kondensaattorista saattaa saada kameraa avatessaa pienen sähköiskun, älkää siis säikähtäkö. 
Omasta mielestäni ikean lipaston irronnut sivulevy oli
oivallinen alusta poraamista varten.
Seuraava työvaihe on runkotulppaan sopivan reiän tekeminen. Luovia menetelmiä varmasti löytyy monenlaisia, joskin itse suosin tällä kertaa akkuporakonetta reiän aikaansaamiseksi, ja saksilla reiän kaivertamista sopivan kokoiseksi. Jos työpisteenäsi on olohuoneen pöytä, on suositeltavaa käyttää jonkinlaista alustaa ettei pöytä reikiinny työn yhteydessä. Kaivertaessa reikää sopivan kokoiseksi suosittelen olla kaivertamatta reikää liian isoksi, muuten linssin asennuksessa saattaa tulla ongelmia.Kas noin linssi on onnistuneesti kiinnitetty runkotulppaan.
Linssin kiinnittämiseen suosittelen kontakti-, tai pikaliimaa. Vaihtoehtoisesti linssin voi kiinnittää näppärästi jeesus-teipillä runkotulpan sisäpuolelta, kunhan muistaa tehdä linssin kohdalle reiän teippiin. Itse käytin jälkimmäistä vaihtoehtoa, koska hyllyssäni ei sattunut olemaan paperiliimaa parempaa vaihtoehtoa, mutta toistaiseksi vanha kunnon jesari tuntuu palvelevan erinomaisesti. Kaikesta huolimatta suosittelen liimaamisvaihtoehtoa. Linssiä ei ole välttämätöntä kiinnittää symmetrisesti keskelle tulppaa. Kuten kuvasta näkyy, oma linssinikään ei ole millilleen keskellä tulppaa. Kun olet saanut onnistuneesti koko komeuden kasaan, niin objektiivi on testaamista vaille valmis.


Omassa linssissäni tarkka kohta löytyi muutaman sentin etäisyydeltä.
VOILÀ

Oma objektiivini onnistui odotusteni mukaisesti, tässä vielä muutama testiotos. Mikä olisikaan parempi kuvauskohde, kun linssin entinen isäntä itse. Olkaa hyvä! :)


8 comments:

 1. Aivan loistava juttu! Erittäin inspiroivaa luettavaa, joissain mullakin piti olla tallessa vanha kertakäyttökamera... Ei muuta kuin etsimään sitä!

  Terveisin,
  Teemu, Digikuvaaja.net


  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen ehdottomasti. Suhteellisen helppo ja nopea projekti toteutuksen puolesta.

   Delete
 2. Terve!

  Millä sait tehtyä teippiin riittävän siistin reiän ja mikä sen halkaisija suurin piirtein on? Oletan, että rei'itetty teippi on varsin tarpeellinen tässä systeemissä, koska se toimii vähän kuin himmentimen aukkona, estää hajavaloa ja terävöittää kuvaa. Kokeilin tehdä vastaavaa 'makro-objektiivia' niin, että kiinnitin linssin teipillä ihan vain reunoistaan, niin että suurin osa linssin alasta jäi paljaaksi ja valoa pääsee läpi suurelta halkaisijalta. Seurauksena oli kuitenkin varsin usvaisia kuvia, ei lähellekään yhtä skarppeja kuin sinulla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, mukavaa saada kommentteja tästä aiheesta, ja että joku muu on lähtenyt mukaan kokeilemaan. Minun tapauksessani kertakäyttökameran linssin alla oli pieni mountti, joka himmentää ylimääräisen valon. Aukon todellinen koko on muutaman millin. Demonstroidakseni tarkemmin, tässä kuva linssin alustasta: http://farm6.staticflickr.com/5498/9710541459_e07b5e7a3f_o.jpg

   Delete
  2. Ja hätäisempi rakentelija olisikin jo ehtinyt heittää loput kertakäyttökamerasta menemään. :D Ei se mitään, täytyy hakea lisää. Kiitti tiedosta.

   Tosi siistin projektin olet kyllä keksinyt, kiitos inspiroivasta postauksesta! Pikaisen googlauksen perusteella kovin moni muu ei taida ollakaan tätä kokeillut aiemmin. Kunhan saan toimimaan digillä, niin ajattelin rakentaa tällä menetelmällä laatikkokamera, joka ottaakin kuvan valokuvapaperille, vähän neulanreikäkameran tyyliin.

   Delete
  3. sen kannan pystyy korvaamaan teipillä. teipin reiän koko on vaan 2-3mm. Tuo neulanreikä scene on alkanut myös itseäni kiinnostamaan. Täytyy jossain kohtaa perehtyä tarkemmin. Itsehän tätä tekniikkaa en keksinyt, vaan sain kuulla tästä valokuvauskurssin maikalta viime vuonna.

   Delete
  4. Hei kiitti paljon, nyt onnistuin! Hain pari kertakäyttökameraa, koska en olisi saanut teippiin millään tarpeeksi siistiä reikää. Nyt vaan tekemään laatikkokameraversiota. :)

   Mä olen jonkun verran tehnyt noita neulanreikäjuttuja ja kirjoitellutkin niistä. http://www.pimeyspurkissa.fi/

   Sulla on tosi siisti blogi, täällä on paljon inspiroivia juttuja. Erityisesti nuo hieman pimeämmissä olosuhteissa otetut kuvat ovat kovin vaikuttavia.

   Delete
  5. Kiitos paljon palautteestasi :)

   Delete